neděle 24. dubna 2016

Hrušky v karamelu

Chtěla jsem začít nějakým krátkým, nekomplikovaným receptem. No, úplně mi to nevyšlo :-) Pokud se rozhodnete tenhle recept realizovat, připravte se, že budete pořád přesouvat dort z linky do lednice a z lednice na linku. Ale slibuju, že ta námaha stojí za to, dort je sladký, hodně krémový, a prostě skvělý tak, že ho budete chtít znovu a znovu.



Korpus:
  • 4 vejce
  • 200 g krystalového cukru
  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 ml oleje
  • 80 ml horké vody
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 10 g kakaa
Náplň:
  • 4 hrušky (asi 500g)
  • 0,5 litru vody
  • lžička skořice
  • 20 g cukru
  • 150 ml smetany ke šlehání
Krém:
  • 1 plechovka karamelizovaného kondenzovaného mléka
  • 250 g másla
Poleva:
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 50 g hořké čokolády

Postup: 

Hned úvodem důležitá poznámka: jestliže chcete aby váš dort vypadal podobně jako ten můj, těsto na korpus rozdělte před pečením do dvou forem o průměru 15 cm. Pokud takovou formu nemáte, pečte všechno těsto v klasické formě o průměru 24 cm. V takovém případě vám bude stačit méně náplně a naopak budete potřebovat víc čokoládové polevy.

A teď už můžem na to! Vejce rozklepněte, do jedné mísy oddělte bílky, do druhé žloutky. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte sníh. Ke žloutkům přidejte cukr a mixérem šlehejte dokud není hmota světlá. Pak postupně přidejte olej, vodu, mouku a nakonec nechte zapracovat kakao a prášek do pečiva. Odložte mixér a do těsta pomocí stěrky opatrně zamíchejte sníh z bílků. Těsto vlijte do vymazaných a vysypaných forem, dejte do trouby předehřáté na 175 °C a pečte asi 40 minut; teplota i čas hodně záleží na druhu trouby a dle mých pozorování patrně i na konstelaci hvězd, proto rozhodně testujte upečenost špejlí.

Oba korpusy nechte vychladnout, vyndejte z forem a horizontálně prokrojte napůl. 

 Zatímco korpusy chladnou, připravte si náplň. Hrušky oloupejte a nakrájejte na plátky asi půl centimetru silné. Povařte asi pět minut ve vodě s cukrem a skořicí, slijte a propláchněte studenou vodou. Nebo si usnadněte práci a ukradněte babičce ve spižírně kompot :-) Smetanu ušlehejte dotuha. Připravte si korpusy a namažte první plát třetinou šlehačky, poklaďte hruškami a přikryjte dalším plátem, který opět namažte, poklaďte a přikryjte. A pak ještě jednou :-)




Dort dejte do lednice a začněte s nejšpinavější částí procesu. Máslo chvíli mixerem šlehejte aby bylo nadýchané a posupně přidávejte zkaramelizované kondenzované mléko dokud nejsou obě složky spojené do  světlého krému. Vyndejte dort a namažte první, takzvanou drobečkovou vrstvu krému. Ta by měla být jen tenká, vyplnit mezery a zabránit drolení dortu při další práci s krémem. Opět nechte na chvíli dort v lednici, asi tak patnáct minut. Pak namažte druhou vrstvu krému, uhlaďte a zase nechte dort chladit. Pokud budete chtít dort dále zdobit, nechte si malou část krému v záloze. Jestliže jste na tom podobně jako já, je téměř jisté, že krém budete mít všude a nejvíc to odnese podložka nebo talíř, kde byl dort během obmazávání. Nevypadá to úplně vábně a proto po zatuhnutí krému vždycky opatrně přenáším dort na čistý talíř.

Ohřejte smetanu (stačí několik vteřin v mikrovlnce) a nalijte ji na nalámanou čokoládu. Metličkou míchejte dokud nevznikne hladká čokoládová poleva. Polevu pak opatrně nalijte shora na dort a trochu jí pomožte v pár místech i přes okraj abyste docílili správného efektu. Nakonec dozdobte podle momentální nálady. 





Žádné komentáře:

Okomentovat