pondělí 9. května 2016

Dort s mascarpone a sněhovými pusinkami

O víkendu jsme měli rodinnou sešlost, takže jsem samozřejmě využila příležitosti a trochu si zařádila u plotny. Měla jsem trochu strach, aby dort vystačil pro všechny, protože jsem dělala jen malinký, ve formě o průměru 15 cm. Inu, nakonec se nám sešly dorty rovnou tři :-) 





Protože se na mě poslední dobou odevšad valí inspirace v podobě krásných barevných dortů s cukrovými pusinkami, o vzhledu jsem měla jasno dost rychle. O chuti vlastně taky, protože vždycky když je venku krásně, mám chuť spíš na něco lehčího, trochu ovocného a nepříliš sladkého. A vzhledem k tomu, že pusinky jsou sladké až až, kombinace mascarpone, tvarohu a kyselé marmelády mi připadala ideální.

Korpus:
  • 3 vejce
  • 150 g krystalového cukru
  • 150 g polohrubé mouky
  • 3 lžíce oleje
  • 3 lžíce horké vody
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • kůra z jednoho citronu

Krém:
  • 250 g mascarpone
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 40 g moučkového cukru (nejlépe domácího vanilkového)
  • 150 g marmelády
Postup: 
Vejce rozklepněte, do jedné mísy oddělte bílky, do druhé žloutky. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte sníh. Žloutky šlehejte s cukrem dokud není hmota světlá a potom postupně přidejte olej, vodu, mouku, citronovou kůru a nakonec prášek do pečiva. Pak do těsta pomocí stěrky opatrně zamíchejte sníh z bílků. Těsto vlijte do formy a pečte v troubě předehřáté na 175 °C asi 50 minut; upečenost testujte špejlí. Korpus po upečení nechte vychladnout a dvakrát prokrojte.

Mascarpone s tvarohem promixujte a po troškách přidávejte cukr. Cukru můžete klidně dát víc, ale já mám raději když krém není příliš sladký. Oddělte si 150 g hotového krému a smíchejte s marmeládou, já použila rybízovou, protože její kyselost hezky kontrastuje se sladkostí ostatních částí dortu. Oba krémy dejte na chvíli chladit (asi tak půl hodiny).

Pokud chcete mít dort hezky rovný, obraťte korpus tak, aby spodní část byla nahoře. Umístěte na podložku první plát a pomocí zdobicího sáčku se širokou trezírovací špičkou kruhového průřezu vytvořte "mantinely" z části krému bez marmelády. Jednoduše řečeno, po obvodu korpusu udělejte linii z bílého krému :-) Dělat to nemusíte, ale krém s marmeládou je trochu tekutější a dort takto lépe drží a neujíždí. Zbylý prostor vyplňte polovinou krému s marmeládou, přiklopte druhým plátem korpusu, proces opakujte a zakončete plátem třetím. Dort dejte na chvíli zchladit a pak ho potřete zbylým krémem z tvarohu a mascarpone. Chcete-li dosáhnout "polonahého" efektu, boky potřete jen zlehka a většinu krému použijte na horní část dortu.

Dozdobit můžete podle chuti a nálady - čerstvým ovocem, čokoládovými hoblinami, cukrovým zdobením, nebo třeba cukrovými pusinkami jako jsem to udělala já. Recept na pusinky bude taky! Někdy... Až je budu mít dokonale zmáknuté :-)







Žádné komentáře:

Okomentovat