pátek 23. září 2016

Tažený závin s hruškami

Léto bylo krásné, teplé, plné zážitků a bez příspěvků na blogu. Ale všechno musí skončit a tak i já vítám podzim. Včera jsem vítala horkým čajem a pletenými ponožkami, dnes si beru na pomoc svoje oblíbené hrušky a skořici :-) Z taženého závinu jsem kdoví proč měla hodně dlouhou dobu docela respekt, ale po pár pokusech člověk zjistí, že je to vlastně brnkačka a příjemná obměna klasického líného štrůdlu z listového těsta.
Těsto: 
  • 200 g hladké mouky
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 50 ml vlažné vody
  • 1 vejce
  • 1 lžíce octa
  • špetka soli
Náplň:
  • 500 g hrušek
  • 30 g cukru
  • lžička skořice
  • rozpuštěné máslo
  • strouhanka
  • + rozšlehané vejce na potření
Postup:
Rozšlehané vejce smíchejte s olejem, vodou, octem a solí a směs vlijte do mísy s moukou. Vypracujte hladké, nelepivé těsto a nechte 30 minut v teple odpočívat. Pak zapněte troubu na 200  °C a připravte si hrušky s cukrem a skořicí na náplň. Někdo je má raději nakrájené na tenké plátky, někdo zase na jemno nastrouhané, já tentokrát strouhala. Těsto rozdělte na poloviny. Oba bochánky pak nejprve trochu rozválejte na pomoučené ploše a pak přeneste na pomoučenou utěrku a opatrně rukama vytahujte do stran tak, aby bylo těsto co nejtenčí. Chce to trochu cvik, ale žádná velká věda to není. Takto připravené těsto potřete rozpuštěným máslem, posypte zlehka strouhankou a na ní rozprostřete hrušky s cukrem a skořicí. Pak opatrně těsto zarolujte, přeneste na plech a potřete zbytkem rozpuštěného másla a rozšlehaným vejcem. Pečte asi 50 minut. Vychladlý závin poprašte moučkovým cukrem a servírujte třeba s horkou kávou a čerstvou šlehačkou :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat