Víte jak poznáte že už jste asi fakt dospělí? Tak třeba - už nevraždíte všechny kytky v domácnosti, zvládáte uvařit tříchodové menu a víc peněz utratíte za kvalitní potraviny než za nekvalitní alkohol. Ale hlavně, vaši vrstevníci vstupují do manželských svazků a přivádějí na svět nové malé človíčky. První takový človíček v mém okolí se jmenuje Oskar, je naprosto boží, krásně se směje a včera oslavil první narozeniny. Jeho maminka mě požádala abych připravila na tu velkou slávu dort, který bude s malinami, čokoládou a zdobený zvířátky. Trochu jsem se bála jak dopadnou zvířecí figurky z fondánu, protože jsem zatím k takovému modelování neměla příležitost. Vyšly nakonec dobře a všem připadaly roztomile vtipné :-) A teď už k receptu. Surovinově i časově je asi trochu náročnější, ale určitě to není nic, nad čím byste potili krev.
Korpusy:
- 400 g polohrubé mouky
- 400 g krystalového cukru
- 8 vajec
- 80 g másla
- 50 g hořké čokolády
- 16 lžic horké vody
- 2 vrchovaté lžíce kakaa
- prášek do pečiva
- špetka soli
Malinový krém:
- 100 g malinové marmelády (pokud možno bez semínek)
- 50 ml mléka
- 50 g másla
- 20 g (půl sáčku) vanilkového pudinku
- 100 ml smetany ke šlehání
- čerstvé maliny
Čokoládový krém:
- 100 g hořké čokolády
- 100 ml smetany ke šlehání
- 150 ml smetany ke šlehání
Čokoládová ganache:
- 100 ml hořké čokolády
- 50 ml smetany ke šlehání
Potahovací hmota:
- asi 1,5 kg potahovací hmoty; pro začátečníky bych doporučila Smartxlex Velvet
- potravinářské barvy
Postup:
Korpus je lepší péct nadvakrát. Těsta je poměrně hodně a bála bych se, že by mi z formy při pečení uteklo :-)
Čtyři vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Bílky se špetkou soli vyšlehejte na tuhý sníh, žloutky s 200 g cukru šlehejte dokud není hmota světlá. 25 g čokolády rozpusťte se 40 g másla a přidejte ke žloutkům s cukrem. Šlehejte na nízký výkon a postupně přidávejte vrchovatou lžíci kakaa, 8 lžic horké vody a 200 g polohrubé mouky. Vznikne poměrně tuhé těsto, do kterého nakonec pomocí stěrky zapracujte sníh s bílků a půl balíčku prášku do pečiva. Vlijte do vymazané, vysypané formy a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut. Nechte lehce vychladnout, hotový korpus vyndejte z formy a přeneste na mřížku. Pro velký úspěch celý postup zopakujte a upečte druhý korpus.
Během pečení korpusů připravujte krémy. Nejprve ganache a čokoládový. Oba mají úplně stejný postup jen se liší poměr čokoláda versus smetana. Pro ganace je to 100 g čokolády na 50 g smetany, u krému pak 100 g na 100 g. Čokoládu nalámejte na malé kousky, smetanu ohřejte (neměla by se vařit) a přelijte přes čokoládu. Nechte chvíli stát a pomocí ruční metly spojte do hladkého krému. Ganache raději nedávejte do lednice, jinak ztuhne na kámen. Krém naopak do lednice dejte. Až ztuhne, postupně do něj zašlehejte ještě zbylých 150 ml smetany.
Na malinový krém svařte za stálého míchání malinovou marmeládu, mléko a pudinkový prášek. Po vychladnutí zašlehejte změklé máslo. Stranou si připravte šlehačku a postupně spojte s pudinkovým krémem. V této fázi může nastat nemilá věc v podobě sražení krému. Přiznám se, že se mi to stává poměrně pravidelně i když se snažím dodržovat všechny kroky, které by tomu měly zabránit. Naštěstí se dá sražený krém velice snadno napravit - stačí ho lehce nahřát ve vodní lázni a krátce prošlehat. Hotový krém dejte také vychladit do lednice.
Až budou všechny krémy dostatečně tuhé a korpusy vychladlé, můžete přistoupit k sestavení dortu. Korpusy prořízněte napůl, první plát namažte marmeládou a polovinou čokoládového krému, přiklopte dalším korpusem, ten namažte malinovým krémem a poklaďte čerstvými malinami. Další vrstvu bude tvořit opět marmeláda a druhá polovina čokoládového krému. Po krátkém vychlazení v lednici dort pomažte tenkou vrstvou čokoládové ganache abyste si vytvořili podklad pod potahovací hmotu a nechte ztuhnout. Nakonec dort potáhněte a ozdobte jak se vám zlíbí (množství hmoty je proto jen orientační).
Pokud preferujete dorty bez potahovací hmoty a máte rádi hodně čokolády, můžete si připravit větší množství ganache, alespoň z 250 g čokolády a 125 ml smetany, na dort použít jen ji a ozdobit třeba dalšími čerstvými malinami.
Fotky přímo z oslavy jsem v tom mumraji nějak nestihla, ale možná je to dobře, protože některým zvířátkům upadala ouška, která jsem pak narychlo přidělávala přímo na akci. Dort je poměrně dost sytý, takže pohodlně vystačil pro 15 lidí.
Kromě dortu jsem ještě připravovala party favors pro všechny ty prarodiče, tetičky a strýčky, ve formě svých oblíbených cukrových sušenek :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat