pátek 17. června 2016

Špenátové palačinky

Poslední dobou ujíždím na špenátu, mohla bych ho jíst snad každý den. Většinou ho prostě přihodím k těstovinám nebo kuskusu, což není žádné velké umění a v mém podání to nevypadá zrovna dvakrát fotogenicky. Ony vlastně ani ty palačinky nejsou žádná věda, ale vypadají tak vesele zeleně, že mi v tom dnešním zamračeném dni zvedly náladu :-)


Těsto:
  • 100 g špenátu
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • sůl
  • pepř
  • ghí nebo olej
Náplň:
  • 1 středně velká cibule
  • 200 g špenátu
  • 100 g ricotty
  • sůl
  • pepř
  • 1 větší stroužek česneku
  • ghí nebo olej
Postup:

Nejdřív připravte těsto. Špenát a rozklepnutá vejce dejte do vyšší nádoby a prožeňte tyčovým mixérem dokud nebude špenát téměř na kaši. Pak přidejte mouku, mléko, osolte, opepřete a rozmixujte na hladké těsto. Smažte na malém množství tuku, spíše na mírnějším plameni a palačinky neobracejte. Tedy, obracet samozřejmě můžete, ale pak budete mít obě strany smažením zahnědlé a pokud chcete machrovat fotkami na instagramu, nevypadá to úplně nejlíp :-)

Na náplň si připravte cibuli na kostičky, špenát, ricottu, sůl, pepř a česnek. Cibuli na tuku osmahněte do sklovata a přidejte špenát. Nechte prohřát, případně vyvařit přebytečnou vodu. Pak stáhněte plamen na minimum, přidejte ricottu a důkladně vše promíchejte. Nakonec dochuťte solí (tou nešetřete, ricotta slanost poměrně výrazně pohltí), pepřem a česnekem.

Palačinky naplňte a upravte jak jste zvyklí. Já je mám raději jen tak přeložené napůl. Takové ty zarolované, které většina z vás zná od maminek nebo babiček, mi nikdy nešly jíst, protože se vždycky nějak záhadně rozpadly nebo z nich vypadávala náplň.

Poznámka:
Možná vám špenát pustí hodně vody, a těsto se vám bude zdát příliš řídké. V tom případě přidávejte po lžičkách mouku, dokud nedosáhnete konzistence klasických palačinek. Z množství uvedených surovin uděláte čtyři menší palačinky, což je taková lehká večeře pro dva. 





Žádné komentáře:

Okomentovat