Jednoduché dezerty jsou někdy ty nejlepší. Třeba takový citronový chlebíček. Při jeho přípravě není potřeba přesně vážit, složitě zdobit a vlastně ani přemýšlet, a přesto vám zaručuju, že s ním budete mít úspěch. Je tak akorát sladký, příjemně voní po citronech a myslím, že nejlíp chutná někde venku. Se mnou kupříkladu putoval kamsi k Varům, kde jsme si ho užili jako svačinu mezi děláním vědy a výletováním :-)
Chlebíček:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek krystalového cukru
- 1 hrnek smetanového bílého jogurtu
- 1/2 hrnku rozpuštěného másla
- 2 vejce
- kůra z 1 většího citronu
- prášek do pečiva
Pozn.: hrnek používám o objemu asi 200 ml
Poleva:
- 3 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup:
Vejce s cukrem krátce šlehejte a postupně přidávejte máslo, jogurt, mouku, citronovou kůru a prášek do pečiva. Pokračujte ve šlehání dokud nemáte hladké těsto. To pak nalijte do vymazané a vysypané formy a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte přibližně hodinu a vyjde vám z toho zlatavý, voňavý chlebíček.
Ten pak můžete po vychladnutí ještě potřít cukrovou polevou. Připravíte ji úplně jednoduše tak, že smícháte cukr s citronovou šťávou do husté kašičky. Pokud by vám připadala příliš hustá nebo naopak řídká, pohrajte si trochu s poměry, přece jen každý má rád něco jiného :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat