Dýňová sezóna je tu! A protože není čas na hrdinství, upekla jsem docela jednoduchý dýňový koláč. Křehké těsto může být maličko záludné, takže pokud se jeho přípravy trochu bojíte, mrkněte na skvělý článek k Florentýně. Klasickou hladkou mouku jsem pro tenhle koláč nahradila pšeničnou celozrnnou. Má zajímavější chuť a skvěle se doplňuje s kořením v dýňovém pyré.
Křehké těsto:
- 250 g celozrnné mouky
- 125 g másla
- 50 ml ledové vody
Náplň:
- 600 g dýňové dužiny (taková menší Hokaido dýně)
- 200 g Salka
- 2 vejce
- skořice, zázvor, muškátový oříšek, koření na medový perník
Postup:
Dobře vychlazené máslo nakrájejte na kostičky a přidejte do mísy s moukou. Rukama rychle propracujte, jako byste připravovali drobenku. Pak přidávejte vodu (možná ani nepoužijete všechnu), dokud těsto nedrží pohromadě. Zabalte do folie a nechte odpočívat v lednici.
Předehřejte troubu na 200°C, dýni rozpulte, zbavte jadérek, pokud možno i slupky, nakrájejte na malé kostičky a 30 minut pečte na plechu vyloženém pečícím papírem. Nechte trochu vychladnout a tyčovým mixérem udělejte z pečených kostek pyré. Do něj zamíchejte kondenzované mléko a směs okořeňte. Já použila po čajové lžičce skořice a koření na perník a po půl lžičce zázvoru a muškátového oříšku.
Troubu ztlumte na 180°C. Křehké těsto roválejte (nejlépe mezi dvěma kusy pečícího papíru) a přeneste do koláčové formy. Okraje seřízněte a případné díry "zalepte" odkrojenými zbytky těsta. Lehce prsty přitlačte do formy a propíchejte vidličkou. Na těsto nasypte buď keramické fazole na pečení, nebo si vystačíte s obyčejnými suchými fazolemi či hrachem. Tím si zajistíte, že se těsto nebude při předpékání boulit. Pak pečte asi 8 minut a ihned po vytažení potřete rozšlehaným vejcem.
Do pyré zamíchejte nakonec ještě zbytek rozšlehaného vejce a jedno další. Počkejte až koláčový korpus vychladne, nalijte do něj dýňovou směs a pak hodinu pečte na 200°C. Těsto by mělo mít zlatavou barvu a pyré ztuhnout.
Po vychladnutí podávejte třeba se skořicovou šlehačkou :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat