Konečně jsem se začala sžívat s troubou v novém domově a tak nějak mi připadalo, že hodobóžově nazdobený křehký koláč je to pravé, co by mělo zase po dlouhé době mít svoje místo i tady na blogu. Pokud máte trochu trpělivosti a nějaká ta vykrajovátka, vůbec se toho nebojte, a pusťte se do něj. Kombinace jablek s karamelem, pikantního lesního ovoce a korpusu vonícího máslem je opravdu skvělá.
- 125 g cukru
- 30 ml vody
- 15 g másla
- 120 ml smetany
- špetka soli
- klidně udělejte dvojitou dávku, stejně je to taková dobrota, že budete mít tendence ochutnávat, lít si omáčku na zmrzlinu, namáčet do ní sušenky a podobně, a byla by škoda, kdyby se na koláč nedostalo :-)
Těsto:
- 150 g hladké mouky
- 150 g celozrnné mouky
- 150 g másla
- asi 70 ml ledové vody
- špetka soli
Náplň:
- 20 g másla
- 650 g oloupaných a vykrájených jablek (asi 5 středně vělkých kusů)
- 150 g lesního ovoce (já měla maliny a ostružiny)
- 50 g cukru
- skořice
Postup:
Nejdřív si připravte karamelovou omáčku, klidně nějaký ten den předem, pokud ji nalijete do uzaviratelné sklenice, v lednici rozhodně pár dní vydrží (pokud ji nebudou chodit ujídat domácí skřítci nebo tak, znáte to).
Připravte si silnostěnný hrnec, do něj nasypte cukr a zalijte vodou. Promíchejte a nechte cukr rozpouštět a pomalu karamelizovat na plotně rozehřáté na střední plamen. Dál už nemíchejte, maximálně čas od času s hrncem zakružte. Jakmile má cukr světle jantarovou barvu, přidejte máslo, opatrně leč rychle promíchejte, sundejte hrnec z plotny a vmíchejte postupně smetanu, která by měla mít pokojovou teplotu. Postupujte opatrně, bude to lehce prskat. Nechte trochu vychladnout, přelijte do sklenice a zatím uschovejte v lednici.
Pak přijde na řadu těsto, to si klidně můžete připravit taky dopředu, asi tak jeden den. Určitě by mělo být po zpracování minimálně dvě hodiny v lednici, tak je s tím nutno počítat. Postup je stejný jako u každého křehkého těsta. Oba druhy mouky prosejte do mísy, přidejte špetku soli a dobře vychlazené máslo nakrájené na kostičky. Rukama rychle propracujte, jako byste připravovali drobenku. Pak přidávejte vodu, dokud těsto nedrží pohromadě. Zabalte do folie a nechte odpočívat v lednici alespoň dvě hodiny.
Nejdřív si připravte karamelovou omáčku, klidně nějaký ten den předem, pokud ji nalijete do uzaviratelné sklenice, v lednici rozhodně pár dní vydrží (pokud ji nebudou chodit ujídat domácí skřítci nebo tak, znáte to).
Připravte si silnostěnný hrnec, do něj nasypte cukr a zalijte vodou. Promíchejte a nechte cukr rozpouštět a pomalu karamelizovat na plotně rozehřáté na střední plamen. Dál už nemíchejte, maximálně čas od času s hrncem zakružte. Jakmile má cukr světle jantarovou barvu, přidejte máslo, opatrně leč rychle promíchejte, sundejte hrnec z plotny a vmíchejte postupně smetanu, která by měla mít pokojovou teplotu. Postupujte opatrně, bude to lehce prskat. Nechte trochu vychladnout, přelijte do sklenice a zatím uschovejte v lednici.
Pak přijde na řadu těsto, to si klidně můžete připravit taky dopředu, asi tak jeden den. Určitě by mělo být po zpracování minimálně dvě hodiny v lednici, tak je s tím nutno počítat. Postup je stejný jako u každého křehkého těsta. Oba druhy mouky prosejte do mísy, přidejte špetku soli a dobře vychlazené máslo nakrájené na kostičky. Rukama rychle propracujte, jako byste připravovali drobenku. Pak přidávejte vodu, dokud těsto nedrží pohromadě. Zabalte do folie a nechte odpočívat v lednici alespoň dvě hodiny.
Na náplň si připravte pokrájená jablka a ta poduste ve větším hrnci na másle. Stačí aby byla trochu měkčí, nemusíte je rozvařit na pyré. Slijte přebytečnou tekutinu, přidejte cukr a skořici podle chuti.
Troubu předehřejte na 180°C. Křehké těsto rozválejte a přeneste do koláčové formy, měla by vám ho zbýt asi třetina na ozdobení. Seřízněte okraje, na těsto dejte podušená jablka, posypte lesními plody a nakonec polijte karamelovou omáčkou. Z přebytečného těsta vykrajujte různé tvary a hrajte si (pokud se vám nechce, udělejte jednoduchou mřížku). Nakonec potřete rozšlehaným vejcem a pečte asi hodinu.
Můžete si také korpus předpéct, aby vám ho náplň nerozmočila, podle popisu u receptu na dýňový koláč. Já to neudělala a přiznávám se, že při krájení se koláč trochu rozpadal, ale na chuť to vliv nemělo :-)
Můžete si také korpus předpéct, aby vám ho náplň nerozmočila, podle popisu u receptu na dýňový koláč. Já to neudělala a přiznávám se, že při krájení se koláč trochu rozpadal, ale na chuť to vliv nemělo :-)
Jestli se chcete extra utrhnout ze řetězu, jedenáct z deseti amerických hospodyněk doporučuje takový koláč podávat ještě teplý, s vanilkovou zmrzlinou!
1xbet korean online sports betting 2021 - legalbet.co.kr
OdpovědětVymazat1xbet korean online sports betting 인카지노 2021. Get a 100% up to €300 bonus when you join 1xbet korean and win big with a 1xbet korean online sports betting 2021. 샌즈카지노 Get a 100% up to €300 bonus when you join